Vassulini govori o edinosti kristjanov


DUHOVNI ODMEV EDINOSTI

Vassula Ryden

 

GOVOR NA EKUMENSKEM SREČANJU SVETOVNEGA SVETA CERKVA

 

Gospa Vassula Ryden je glas duhovnosti in edinosti. Govori vsem kristjanom: pravoslavnim, katoličanom in protestantom. Prinaša sporočilo miru in edinosti: "Da bi bili vsi eno," po milosti Svetega Duha. Mnogi, ki so prisluhnili sporočilu, so našli v njem globok navdih.

 

Vassulin govor na Ekumenski konferenci Svetovnega sveta Cerkva, v molitveni osmini za edinost kristjanov 23. januarja 1992 v Ekumenskem središču v Ženevi v Švici:

 

Krščena sem v grško pravoslavni Cerkvi. Moji starši so Grki. Vsi smo rojeni v Egiptu. Mož je Šved, luteranske vere. Imam dva sina in sem gospodinja. Nikoli se nisem učila katekizma in ničesar iz teologije. Svoje vere nisem živela, še zlasti od poroke ne. Nikoli nisem slišala, da Gospod daje posebne milosti, kot so notranji govor, videnja in razsvetljenja.

 

Nekega dne, ko sem najmanj pričakovala, je prišel Bog k meni in me prevzel. To je bilo konec novembra 1985. Takrat sem pripravljala slikarsko razstavo. Poleg tega sem od jutra do večera igrala tenis. (Če je kdo iskal Vassulo, jo je lahko našel na teniškem igrišču.) Bila sem tudi manekenka. Bila sem zelo daleč od Boga. Bog se mi je približal tako, da je najprej poslal k meni mojega angela varuha. Angel je prišel k meni, ko sem pisala seznam za nakupe v gospodinjstvu. Predstavil se mi je in mi rekel, da mu je ime Danijel. Kar tako! Lahko si zamislite moje presenečenje in mojo radost! Kasneje sem razumela, da se lahko pogovarjam s svojim angelom. Slišala sem njegov glas v srcu in ga zapisovala kot po nareku. Na svojo misel, ki sem jo zapisala, sem dobila odgovor. Tako se je začelo. Ko je moj mož slišal za to, ni dvomil. Vedel je, da se ne pretvarjam, da nisem človek, ki bi si mogel, kaj takega izmisliti. Verjel je. V Stari zavezi vidimo, da je Bog uporabljal angele kot nosilce sporočil in posrednike.

 

Čez teden dni me je angel prosil, naj začnem brati Sveto pismo. Toda nisem ga imela doma! Rekel mi je, naj grem in si ga preskrbim. Ko sem ga odprla, da bi ga brala, sem odprla psalme. Ničesar nisem razumela, čeprav je bilo napisano v angleščini. Bog mi je hotel reči, da sem slepa, da je okoli mene mrak in zaradi tega ne morem razumeti, kaj berem.

 

Angel me je začel očiščevati. Na poseben način mi je pokazal vse grehe, katerih se prej nisem kesala. Na poseben način zato, ker sem videla svoje grehe, kot jih vidi Bog, in ne, kot jih vidimo mi. To je velika razlika. Zelo sem trpela, zasovražila sem sebe in vse, kar sem naredila.

 

Moj angel me je prosil, da grem v katoliško semenišče, ki je bilo čez cesto nasproti naše hiše v Bangladešu. Našla sem duhovnika, mu pokazala pisanje in mu vse povedala. Osupnil je, a mi ni verjel. Bila sem zlomljena, ker sem bila v svojem neznanju prepričana, da mi bo verjel, saj je noč in dan povezan z Bogom in angeli. Od tedaj se je obnašal do mene kot do nekoga, ki je duševno bolan. Poslal me je k drugemu duhovniku, ki je presodil, da imam opravka s satanom. Tako sem končala z enim, ki je mislil, da sem nora, in drugim, ki je menil, da sem pod vplivom hudiča.

 

Čez nekaj tednov me je namesto rednih obiskov mojega angela obiskal sam Bog. Zaradi stanja, v kakršnem sem bila, nisem bila navdušena. Ker Boga nisem poznala, so bili zame vsi, ki so prihajali iz nebes, enaki. Prva stvar, ki mi jo je Gospod rekel, je bila: "Jaz Bog, te ljubim. Ljubi me!" Nato me je prosil, da molim očenaš.

 

Čez nekaj dni me je Jezus vprašal: "Katera hiša je važnejša, moja ali tvoja?" Rekla sem: "Tvoja Hiša, Gospod." Blagoslovil me je in rekel: "Moja Hiša je v ruševinah. Obnovi jo." Skoraj sem zajokala in rekla: "Kako? Kako lahko jaz kaj naredim? Nič ne vem o Cerkvi. Nič ne vem o veri. Prav nič. Prosiš nekaj, česar ne morem storiti."

 

Medtem je prvi duhovnik, ki je mislil, da sem duševno bolna, začel misliti, da bi bilo to lahko od Boga in mi je rekel: "Zelo mi je žal, Vassula, Bog ne prihaja k nobenemu človeku na tak način, in mu ne daje takšne milosti, ne da bi kaj pričakoval."

 

Res me je Jezus nekega dne vprašal: "Ali bi mi hotela služiti?" Nisem odgovorila, ker sem se bala. Vse sem zapisovala, a takrat sem dvignila roko, ker nisem želela, da bi bilo to zapisano. Vprašanje me je zares preplašilo. Nisem vedela, kaj bi Bog rad od mene. Mislila sem, da bi morda hotel, da pustim svojo družino in postanem karmeličanka. Nisem bila pripravljena na to, zato sem ga zavrnila. Toda ves naslednji dan in vso noč sem bila nemirna, ker mi je takoj nato rekel: "Lahko prebivam v tebi, kljub tvoji popolni šibkosti." Bila sem zelo, zelo žalostna in sem se odločila, da se vržem v neznano. Naslednjega dne sem se vrnila k njegovemu vprašanju in rekla: "Ali bi rad, da ti služim?" Rekel je: "Obudil te bom, da pomiriš mojo pravičnost. Obudil te bom, da razveseliš mojo dušo. Nobenih zaslug nimaš, toda naklonjen sem ti kljub tvoji grešnosti, ker sta moja zvestoba in blagost neskončni."

 

Nekega dne mi je dal Gospod videnje treh železnih palic. Potem me je razsvetlil, da sem razumela pomen. Ko sem razumela, da palice predstavljajo katoliško, pravoslavno in protestantsko Cerkev, sem se prestrašila in rekla: "Ne, ne želim biti vmešana v take stvari. Lepo je, ko sva sama, ti in jaz. Sedaj pa hočeš govoriti o Cerkvah. Ne želim biti vmešana v takšna sporočila. Drži me stran od tega. Za nobeno ceno nočem v to. Nimam pojma o načrtih Cerkva. Izberi koga, ki pozna te stvari, ki ima oblast in je v Cerkvi cenjen."

 

Toda Jezus je rekel: "Oblikoval te bom in te učil." Rekla sem: "Toda ničesar ne vem." Odgovoril je: "Izbral sem te, ker nimaš nobene oblasti in ker si nič. Po tvojem niču bom odkril svojo veličino, po tvoji bedi bom pokazal svoje usmiljenje, po tvoji krhkosti svojo moč. Ostani nič, da bi bil lahko jaz vse. Ne želim tekmeca. Umri sebi, da bo moj Duh lahko dihal v tebi. Zmanjšaj se, da bo videti samo mene. Izbral sem tebe, neprimerno za to delo, nemočno in majhno, brez vpliva, da bi po tebi pokazal svojo veliko ljubezen. Moji Cerkvi je potrebna obnova. Prišel sem utrdit svojo Cerkev, zato dovoli, da te uporabim."

 

Vsak dan me je Bog klical, da bi pisala. Gospod je vedno prosil za mojo privolitev: "Dovoli, da uporabljam tvojo roko. Dovoli, da porabim tvoj čas." Nikoli me ni prisilil. Z mojim privoljenjem me je začel ločevati od vsega, kar je prej zavzemalo njegovo mesto. Moja prva naloga je bila, da se ga naučim ljubiti. Odkril mi je svoje Srce in ko sem zagledala sem globine njegove ljubezni do vseh nas in rane, ki mu jih nenehno zadajamo, sem se mu lahko predala in ga začela ljubiti. Gospod me je prosil, da se naslonim na njegovo Srce, tako kot Janez. Ko se je Janez naslonil na njegovo Srce, mu je Jezus podaril pogum, da je lahko stal pod njegovim križem.

 

Gospod me je držal skrito tri leta, poučeval me je in mi narekoval. Bila sem sama. Nikogar ni bilo, da bi mi svetoval. Jezus mi je pojasnil probleme v Cerkvi. Prav tako mi je pojasnil dele Svetega pisma, na primer v Razodetju poglavja 11, 12, 13, 21 in 22.

 

Potem me je točno po treh letih Gospod poslal v svet. Nisem vedela, da so bila sporočila ekumenska, niti to, da je v njih nauk o Svetem Duhu. Prejela sem devet prerokb o Rusiji, od katerih se je ena uresničila.

 

Druga velika stvar, o kateri govori Jezus, je edinost. To vam bom danes prebrala. Brala bom njegove besede.

 

7. oktobra 1991

 

…Povej jim, da bo tisti, ki trdi, da je pravičen, a še naprej ostaja razdeljen, jedel svoje lastne sadove in bo umrl. © Povej jim še, kako se mi gnusijo neiskrena srca, njihove svečanosti in kako me utrujajo njihove razprave. Reci jim, da se obračam proč od njihove vzvišenosti in neupogljivosti. Njihova presoja se zdi velika in pomembna ljudem, toda ne meni. Ne morem čestitati umirajoči Cerkvi, ki je blizu razpada. Reci tistim, ki želijo poslušati, da ne bodo slišali mojega glasu, dokler ne bodo utišali svojih glasov. Če bodo utišali svoje glasove, bodo slišali mojega in tako izpolnili mojo voljo. Eden sem, vendar si je vsak izmed njih oblikoval Kristusa po svojih željah. Glava svojega Telesa sem, vendar so vse, kar vidim, njihove glave, ne moja. Reci jim, naj sklonijo svoje glave in bodo videli mojo. Reci jim, naj se ponižajo, da bi jih lahko dvignil k sebi.

… Vsem povej, da bom svoje kraljestvo utemeljil sredi revščine tistih, ki imajo čas poslušati mojega Duha, me častiti in izpolnjevati mojo voljo. V njih se veseli moja duša!

 

14. oktobra 1991

Trdnjavo, ki so jo zgradili, da bi vas ločili, sem že obsodil. Vi ste vsi bratje v meni. Moraš jih učiti, da bi to verjeli in jih spodbujati, da bi tako delali. Tistim pa, ki ostajajo ločeni v mojem svetem imenu, pravim, kar sem rekel Cerkvi v Sardah: »Svet vas ima za žive, a v očeh vašega Stvarnika niste živi. Oživite to malo, kar vam je ostalo in je na tem, da umre. Kjer je truplo, se zbirajo krokarji.«

Združite se! Zberite se! Skupaj kličite moje ime! Skupaj posvečujte moje telo in kri! Ne nasprotujte poti! Ponižajte in upognite se, da bi se mogli združiti in me poveličati. Govorite o Duhu, a ne delujete v Duhu. © Govorite o poti, a jo zapirate! Kako malo me poznate… Kličete moje ime, a morite moje otroke med svetiščem in oltarjem. Resnično vam povem, vse to se vam bo vrnilo na dan sodbe. © Ali mi morete pogledati v obraz in mi iskreno reči: "Spravil sem se s svojimi brati." Ali mi morete iskreno reči: "Nisem se ločeval od svojih bratov pod tvojim svetim imenom, imel sem jih za enake sebi." Ko boste stali pred menoj, vam bom moral reči v obraz: "Izgini, s svojimi brati nisi ravnal kot s sebi enakimi, vsak dan si mučil moje Telo. Kje je tvoja zmaga? Ko sem gradil, si uničeval, ko sem zbiral, si raztresal, ko sem združeval, si ločeval!" In vendar, če pridete danes k meni takšni, kot ste, vas bom ozdravil in prenovil in poveličali me boste.

 

… Kričim in poskušam prebiti vašo gluhoto, da bi vas rešil, in če se vam približam, je to zaradi moje ljubezni do vas…

 

… Reci jim, da je Gospodovo srce ljubezen in da srce postave temelji na ljubezni. Reci mojemu ljudstvu, da v svoji Hiši ne želim uradnikov. Ti v mojem dnevu ne bodo opravičeni, kajti prav oni so industrializirali mojo Hišo.© Poslal sem vam svojega Duha, da bi živel v vaših srcih, zato vam bo Duh, ki živi v vas, pokazal, da bo moja Cerkev obnovljena znotraj vaših src in da boste v svojem srcu prepoznali drug drugega za brata.

 

Ali bom zopet trpel bolečino, brat,

katero trpim leto za letom?

Mi boš tokrat dal počitek?

Ali bom spet okušal kelih vašega razkola?

Boš tokrat dal počitek mojemu Telesu

in zaradi mene združil

dan praznovanja velike noči?

S poenotenjem praznovanja velike noči mi boš, brat moj, olajšal bolečino. Razveselil se boš v meni in jaz v tebi. © In mnogim se bo povrnil vid.

 

… Resnično vam povem: Zberite se, vsi se združite in tokrat poslušajte svojega Pastirja. Vodil vas bom po poti, po kateri morate hoditi. Pošljite moje sporočilo na vse konce sveta.©

 

25. oktobra 1991

 

… Pravičnost vedno hodi pred menoj in mir sledi mojim korakom, toda ali to lahko rečem za vas? Kdo bo zadostil za leta vaše razdeljenosti? Svečanosti in razprave me ne zanimajo. Tudi pretvarjanje in prazne besede me ne morejo prevarati.

 

O hči, kako želim, da bi spoznali, posebno tisti, ki živijo v mojih ranah, globino moje žalosti. Nekatere stvari sem povedal ostro, da bi mogli pridigati po Duhu in ne po črki. Njihovega duha želim napolniti s svojo nadnaravno lučjo, da bi gledali stvari z mojimi očmi in ne s svojimi, da bi videli stvari v moji božanski luči. Znan sem kot Zvesti in Pravični. To ne pomeni, da jim bom pokazal manj zvestobe, pravičnosti in miru, če so sami izgubili zvestobo in pravičnost in da jih ne bom prišel rešit. Tudi če vsi zapustijo mene in moje poti, bom jaz ostal zvest in resničen.[1] Moj Duh bo obnovil mir med brati in po svojem križu in svojih ranah vas bom vse združil v eno Telo in slavili me boste ob enem tabernaklju. Pregrada, ki vas ločuje, bo porušena. Nobenega prekletstva ne bo več[2], Moj žrtveni prestol bo na svojem mestu. © Pridite k meni kot majhni otroci, da bi vam lahko odprl oči vaše duše in bi videli, kakšno upanje vam prinaša moj klic. ©

 

25. novembra 1991

 

… Povej mi, ali niste vsi enaki, narejeni z mojimi rokami? Kdo ni bil ustvarjen po moji podobi? Zaradi človeške oholosti se je napolnila Očetova čaša pravičnosti, zaradi svoje togosti so ostali prazni! Mnogi izmed njih govorijo o edinosti in bratstvu, toda njihove besede so lažne in prazne. Dokažite se v očeh svojega Stvarnika tako, da se upognete, da združite dan praznovanja velike noči. Izkažite se tako, da skupaj lomite kruh. Oblecite se v veličastvo in sijaj ponižnosti, ne oblačite se v zunanji videz vere in pobožnosti. Pokesajte se! Nekoč ste živeli v ponižnosti, preprostosti in brezmejni ljubezni in vaša miza je bila bogato obložena. Da, veličina moje Cerkve je presegala vse in vsa bitja, ker je evharistija oživljala mojo Cerkev. Če danes Cerkev izgublja sijaj, je to zato, ker so mnoge Cerkve ukinile mojo nenehno žrtev.[3] Ali more kdo gledati v temo in trditi, da vidi? Ali se lahko kdo pohvali, da je ušel zasedam v mraku? Dokler govorite: "Mi vidimo," vaša krivda ostaja! Rekel sem, da imam tudi druge ovce, ki niso iz te staje, katere moram prav tako pasti. A komaj pripeljem zablodelo jagnje nazaj v čredo, da bi živelo resnično življenje v meni, komaj mu povrnem vid, planete nadenj, da bi mu vzeli nebeško kraljestvo! Ali more hudič odpreti slepemu oči? Ali ga more prepričati, da zakliče: "Abba!" Roka mojega Očeta bo padla na vas, če se ne boste pokesali.

 

10. marca 1990

 

… Posebej kličem tiste, ki v mojem imenu delajo za edinost in mir. Prosim jih, da se obrnejo, pridejo k meni, se mi približajo kakor otroci in mi odgovorijo na vprašanja:

 

Bratje, ali ste vse naredili, da bi dosegli edinost mojega Telesa?

Bratje, povejte mi, kje je mir, ki sem vam ga zapustil, dar, ki sem vam ga dal?

Zakaj se nenehno ločujete v meni?

Ali si iskreno prizadevate, da bi se znova združili v veri in dejanjih?

 

Resnično vam pravim: oživite svojega duha z duhovno revolucijo, z revolucijo ljubezni. Odpustite zamere, ki jih imate drug do drugega. K meni pridite obnovljeni in čisti. Prebudite se iz spanja! Prav pred vašimi vrati sem in trkam. Ne bodite kot sol, ki je izgubila okus, bodite kot drevo, ki nežno brsti in prinaša sadove svetosti. Izpolnite mojo postavo in kot v preteklih časih pomagajte drug drugemu. ©

Svoje oči dvigam k Očetu in ga prosim:

 

Sveti Oče, ohrani te, ki si mi jih dal v svojem imenu,

da bodo eno kakor midva,

da bodo vsi eno.

Pravični Oče,

spomni jih na mojo poslušnost, ponižnost,

vdanost in veliko ljubezen,

da bi mogli končati moj smrtni boj,

ki je vzrok krvavenju mojega Telesa.

Naj spoznajo svoje zmote, naj se spravijo

in me vredno prejemajo.

Oče, pokliči pastirje, nauči jih,

da bodo spravljivi in krotki drug do drugega,

da bodo majhni in ponižni.

Naj v tem času posta spoznajo moje zadoščevanje

in v meni iščejo resnično modrost. Amen. ©

 

Blagor človeku, ki me posluša, blagor tistim, ki sledijo mojim potem, blagor človeku, ki se poniža, blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Jaz, vaš Gospod, blagoslavljam vas in vaše družine in dajem Dih svoje ljubezni na vaša čela in svoj mir v vaša mala srca. Nikoli ne pozabite, da je Ljubezen vedno z vami. Bodite eno.

[1] Raz 19,11.

[2] Raz 22,3.

[3] Prerokovano po preroku Danijelu 11,31.

 

 

PREDSTAVITEV VASSULE RYDEN NA SVETOVNEMU SVETU CERKVA

 

EDINOST IN OBNOVA

POSVETOVANJE O KRŠČANSKI DUHOVNOSTI NAŠEGA ČASA

27. aprila – 4. maja 1994

 

Molitev:

            Oče, sebe, svojo dušo in telo posvečamo Tvoji službi,

da bi nas Tvoje oči in Tvoje srce nikoli ne zapustili.

Svoj kraljevski prestol postavi v nas in daj nam svoje ukaze.

Naj napredujemo v čistosti srca, da bi lahko izpolnili vse, kar            si nam naročil izpolniti. Amen.

 

 

BOG KLIČE SVOJE LJUDSTVO

 

Ko so me povabili, da bi govorila o svojem življenju v Kristusu, sem oklevala spregovoriti o osebni »izkušnji« z Bogom. Ne upam si reči, da so moji »pogovori z Jezusom« duhovnost. Naj raje govori Bog, ki je obujal preroke in se razodeval velikokrat in »na veliko načinov.« (Heb 1,1). »Razlil bom od svojega Duha čez vse meso«, govori Bog (Apd 2,17) in jaz sem ena od sinov in hčera, po kateri ponavlja svojo blagoslovljeno besedo. To, kar sledi, je pričevanje o mističnem izročilu nerazdeljene Cerkve.[1]

 

KLIC K EDINOSTI

 

Da bi bili združeni in eno z Bogom, moramo dovoliti njegovemu Duhu, da vstopi v nas. Gospod pravi:

 

Mojemu Duhu dovoli, da diha in prebiva v globini tvoje duše. Dopusti mi, da očistim vse nepopolnosti in nečistosti, ki mi nasprotujejo… Vate bom stopil kot vihar. Moral bom napeti svoj lok in vate usmeriti svoje puščice. O, česa ne bi storil zate!

 

Mojemu Duhu dovoli, da raste v tebi. Mojemu božanskemu ognju dovoli, da zagori z velikim plamenom. Moj božanski ogenj te bo stopil. Zato se ne pritožuj, ko pridem k tebi kot kladivo, ki razbija tvoje nepopolnosti. Svojega Svetega ne sprašuj, kaj dela. Jaz sem na poti v globine tvoje duše, kjer je moje bivališče. Ovire me ne bodo zaustavile. Odpihnil jih bom kot vihar in uničil vse tekmece…

 

Iz tebe želim narediti učljivo in poslušno orodje. V tebi bo moja prisotnost kot ogenj in kot puščice. Ne boj se, ne bom te zlomil. Zlomil bom samo svoje tekmece. Jaz se bom boril znotraj tebe. Upošteval bom tudi tvojo krhkost…

 

Zato dovoli svojemu Kralju in Vladarju, da vlada nad teboj…

 

Moja čistost bo dosegla vsako tvojo najmanjšo nečistost in jo použila. Moja luč bo še naprej sijala v tebi in moj Duh se bo izlival v tvojega kot reka…« (20. januarja 1992)

 

KLIC K POSVEČEVANJU BOŽJEGA IMENA

 

Od stvarjenja sveta dalje sem vas klical po imenu, toda ko sem vam predlagal mir, popoln mir, ste bili skoraj vsi za vojno. Kljub temu sedaj na vas izlivam Svetega Duha, da bi vas spomnil na vaše prave temelje in da ste vsi moje potomstvo. Toda danes je moje potomstvo polno mrtvih besed…

 

Generacija, vaš duh še vedno ni usmerjen vame. Kdaj se boste odločili, da se boste vrnili k meni? Ali hočete prestopiti prag te dobe s plamtečim ognjem in žveplom? Le kako lahko vaša duša zamenja mojo slavo za ničvreden ponaredek, ki vam ga hudič vsak dan ponuja? Prosite me za vsakdanji kruh in jaz vam ga bom dal!…

 

Pazite se tistih, ki ohranjajo zunanji videz vere, a zavračajo njeno notranjo moč, ki je Sveti Duh …

Prislonite svoje uho k mojim ustom, tistim ustom, ki so dihnile skozi vaše nosnice življenje. Iz prahu zemlje sem vas naredil in oživil, da osvojite zemljo. Dotaknil sem se vas in vas prosil, da poslušate mojo besedo. Pridite! Spreobrnite se in se z vsem svojim srcem odpovejte grehom, ki omadežujejo vašo dušo. POSVEČUJTE MOJE IME. (13. decembra 1992)

 

Dotaknil se bom ljudi iz vsakega naroda, vsake rase in vsakega jezika in jih vprašal: Ali boste hodili za menoj? in oni bodo odgovorili: Hočemo iti s teboj, ker smo spoznali resnico. Drugega za drugim bom privedel k sebi, da bi živeli v mojem Srcu…

 

Kdo bo usmiljen z mojim ljudstvom, če ne jaz? Ko mnogi narodi nenehno padajo v odpad, ko je krona nasilja na vsaki glavi, ko v človeških srcih vladajo strasti, kako naj molčim? Brezboštvo se je razširilo po vsem svetu, ali naj molčim? Povej jim: blagor srcu, ki bo sklenilo mir s svojim bratom. Kajti imenovalo se bo otrok Najvišjega! Blagor srcu, ki ne bo več tavalo v temi in se bo resnično spravilo s svojim bratom! Ne samo, da bo uživalo mojo naklonjenost, ampak mu bom resnično odkril neizčrpno bogastvo Presvetega Srca! Ljudje okrog njega bodo, osupli nad njegovo žarečo lepoto, govorili: Resnično, Bog je skrit v njem… (3. februarja 1993)

 

Stopil sem s prestola, da prehodim vso pot do tebe, te osvojim in spomnim, da si dedič mojega kraljestva. Prišel sem iz svojega kraljevskega bivališča v to divjino, da bi te poiskal…

 

Da bi počastil svoje ime, sem obudil mrtve, da pričujejo o mojem kraljestvu…

 

Povejte mi, kdo med vami bo prvi, ki bo končal moj smrtni boj in izpolnil moje prošnje po edinosti in miru, preden pride moja ura, pred katero trepetajo vsi moji angeli.

 

Kje je duša, ki bo posejala v narodih semena miru in ljubezni?

 

Kdo med vami bo prvi, ki bo stopil na krvave odtise mojih nog? Ali me resnično iščete?

 

Svet, pošiljam vam glasnika za glasnikom, da bi prebili vašo gluhoto. Vendar sem utrujen od vašega zavračanja, vaše otopelosti, hladnosti, nadutosti in togosti, ko se srečujete zaradi edinosti.

 

Zaradi vaše razdeljenosti je moja Cerkev v razvalinah. Zaradi pomanjkanja vere ne sprejemate mojih nasvetov in ne izpolnjujete mojih želja … ( 18. februarja 1993)

 

KLIC K SPREJETJU DAROV SVETEGA DUHA

 

Moj Duh prihaja v teh dneh z vso močjo, da bi vam pomagal sedaj, ko vas zagrinja tema. (24. januarja 1991)

 

Notranja moč moje Cerkve je Sveti Duh v njej, živ in delujoč, kot srce v telesu. Sveti Duh je srce mojega telesa, ki je Cerkev. (15. aprila 1991)

 

Da, moj Sveti Duh je ogenj, ki mehča in topi vaša srca, da izpolnjujejo moja navodila. Vaše oči odvrača od malikov. Moj Sveti Duh vam velikodušno podarja moje besede, zaradi katerih z vsem umom in srcem iščete Modrost.

 

Z vsem srcem me milo prosite za darove Svetega Duha. Še posebej v teh časih bo on vaša bakla, ki bo varovala vaše noge, da se ne bodo spotaknile. Reševal vas bo pred smrtjo in, oh, česa vsega Sveti Duh ne bi storil za vas. Sveti Duh vas bo vodil, da boste živeli v moji navzočnosti in na dvoru mojega kraljestva. Sveti Duh je temelj, na katerem bo obnovljena moja Cerkev. Sveti Duh je vogelni kamen moje Cerkve, ki ga tvoja generacija zavrača. Ponovno ti pravim: graditelji so že tu, toda treba jih je še oblikovati in poučiti. Pohiti in obnovi mojo Cerkev! Uporabi vsak kamen in ne pozabi na temeljnega. Ne zavračaj vogelnega kamna! (11. junija 1993)

 

KLIC K SPRAVI: SKUPNI DAN PRAZNOVANJA VELIKE NOČI

 

Zdaj, v postnih dnevih prihajam k tebi… in te prosim, da bi se spravil. Pojdi in se spravi s svojim bratom, ker se boš tako spravil z menoj, svojim Bogom. Podari mi svoj mir, kot ti jaz podarjam svojega. Posnemaj me in bodi svet. (10. marca 1990)

 

Vašo krivdo sem vzel nase. Spravil sem vas z Očetom in dal svoje življenje za vas. Kaj bi torej še lahko storil, česar še nisem storil? (20. januarja 1992)

 

Želim, da bi bili moji otroci združeni. Spoznajte težo razdeljenosti, nujnost mojega klica in pomembnost moje prošnje. Vse, za kar vas prosim, je ljubezen, da bi lahko podrl ograje vaše razdeljenosti.

 

Posebej kličem tiste, ki v mojem imenu delajo za edinost in mir. Prosim jih, da se obrnejo k meni, se mi približajo kakor otroci in mi odgovorijo na vprašanje: bratje, ali ste naredili vse, da bi dosegli edinost mojega Telesa?

 

Ali bom zopet trpel bolečino, brat, katero trpim leto za letom? Mi boš tokrat dal počitek? Ali bom spet okušal kelih vašega razkola? Ali pa boš naklonil počitek mojemu Telesu in zaradi mene združil dan praznovanja velike noči? Brat moj, z združitvijo praznovanja Velike noči mi boš olajšal bolečino, radoval se boš v meni in jaz v tebi. Mnogim se bo povrnil vid. (14. oktobra 1991)

 

Je kdo utišal svoj glas, da bi slišal mojega? Kdo med vami bo prvi, ki se bo ponižal in sebi umrl, da bi se videla moja prisotnost? (25. oktobra 1991)

 

Kdaj se bodo enodušno odločili za poenotenje datuma praznovanja velike noči? (21. decembra 1992)

 

Dokler ne boste dovolili, da iz vašega srca izkoreninim vse tisto, kar nisem jaz, ne boste videli, kako moj Sveti Duh danes bolj kot kdaj koli išče spravo in edinost. Pokazal sem vam, kako se združite. Združitev bo v vaših srcih. Sprava bo nastala v srcu in ne s podpisom pogodbe!

Ali bom zaslišal vaš krik predaje in kesanja? (14. septembra 1992)

 

Reci mojemu ljudstvu, da v svoji Hiši ne želim uradnikov. Ti v mojem dnevu ne bodo opravičeni, kajti prav oni so industrializirali mojo Hišo. (14. oktobra 1991)

 

Kričim in poskušam prebiti vašo gluhoto, da bi vas rešil. Če se vam približam, je to zaradi moje velike ljubezni do vas. (14. oktobra 1991)

 

Začetek moje vladavine na zemlji je pred vrati. Moja volja se bo izpolnila na zemlji tako kot v nebesih in v vaših srcih bom obnovil svojo Cerkev…

Kmalu bom z vami in izpolnila se bo moja velikoduhovniška molitev. Kot je Sveta Trojica eno, tako boste tudi vi eno. (2. maja 1991)

 

 

 

 

 [1] Moja pričevanja so objavljana pod naslovom Resnično življenje v Bogu.

 

 

Vassulin govor na ekumenskem romanju po poteh apostola Pavla, Turčija in Grčija, binkošti, 25. maj 2007

 

 

Cerkev je ena, vedno je bila ena. Toda ljudem v Cerkvi jo je s svojimi prepiri, predsodki, z ošabnostjo, predvsem pa zaradi pomanjkanja medsebojne ljubezni, »uspelo« razdeliti. In to vsi vemo!

 

Kristus je v sporočilu žalostno dejal: » Moje kraljestvo na Zemlji je moja Cerkev in evharistija je življenje te cerkve, te Cerkve, ki sem vam jo jaz dal. Zapustil sem vas z eno Cerkvijo, toda komaj sem odšel, da bi šel k Očetu, ste že razdejali mojo Hišo! Zravnali ste jo z zemljo! Moja čreda tava sem in tja … Kako dolgo bom moral piti čašo vaše razdeljenosti? Čašo žalosti in opustošenja! (14.11.1991)

 

To Kristusovo tožbo bi morali upoštevati, iskanje pomiritve in edinosti bi moralo prešinjati vse dejavnosti Cerkve. Doseganje cilja, ki je Kristusov cilj, bi moralo biti naša prva naloga. To je naš dolg Bogu, naša dolžnost do Boga, to je naša odgovornost za jamčenje dostojnosti Cerkve.

 

Ne glede na to, kako si Cerkev prizadeva doseči ta cilj, bo razdeljenost ostala in ne bo vidnega premika vse dokler se datum praznovanja Velike noči ne poenoti, oziroma se ne doseže skupno obhajanje. Kristus namreč že leta prosi za združitev datumov Velike noči in nam obljublja, da če bo to storjeno, bo On naredil ostalo, to pomeni, da nas bo združil in privedel do popolne edinosti.

 

Jezus je rekel: »Ostanite v moji ljubezni! Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni (Jn, 15,9-10).« Če pa ne, Gospod pravi: »Če kdo ne ostane v meni, ga vržejo proč kakor mladiko in se posuši. Te mladike poberejo in vržejo v ogenj in zgorijo.« (Jn 15,6).

 

Očitno mnogi niso resno vzeli teh Kristusovih besed. Kako zmotno in nepošteno ravnanje! Kljub temu, da nas evangelij poziva k edinosti, razdeljenost ostaja. Zato Resnično življenje v Bogu ne sme dopustiti, da nas ta »težka bolezen«, ki ubija delovanje Telesa, še naprej premaguje, temveč se moramo boriti z vezmi ljubezni. Vsi se moramo čutiti odgovorne, da smo dopustili to »bolezen«, ki je opustošila Kristusovo mistično Telo, pa čeprav razdeljenosti nismo povzročili mi, ampak naši predniki.

 

Tudi cerkev bi morala v ponižnosti pokazati pot in prisluhniti klicem nas, laikov, ki imamo pravico, da izrazimo svoje obupno iskanje edinosti in medsebojnega odnosa … Brez laikov ni Cerkve … Mi, laiki, si močno želimo edinosti!

 

Vemo, da Bog sovraži razdeljivost, ker je napačna in pojhušljiva. Zakaj torej nekateri ljudje v Cerkvi namerno še dalje žalijo Kristusa s tem, da vzdržujejo takšno razdeljenost?

 

Živeti z ljubeznijo in ponižnostjo ni vprašanje čustev, niti ni menjanje vere in resnice, marveč je oznanilo resnice po Svetem pismu, je oživljanje vsake besede iz evangelija. Ne smemo ostati gluhi za Božjo besedo.

 

Kristjani, ki ostajajo razdeljeni, ne živijo v Resnici, pa naj si še tako prizadevajo za pravičen in spoštljiv ugled v svetu, naj še tako molijo ali naredijo ne vem koliko posvetitev. Njihovo pomanjkanje ljubezni, pomanjkanje ponižnosti so tako očitna znamenja, da jih vsi opazimo.

 

Že stoletja smo kristjani razdeljeni. Nekateri priznavajo svoj greh, nekateri žalostno ugotavljajo, da nimajo moči, da bi skupaj slavili sveto evharistijo. Kaj torej zadržuje Cerkev? Zadržuje jo dejstvo, da se ne morejo niti zediniti niti pobotati, ker tudi tu manjka ljubezni in ponižnosti. Vse dokler njihova srca ne bodo zagorela z ognjem Svetega Duha v ljubezni do Kristusa, bodo še naprej pasivni in neučinkoviti, podobni suhim kostem v Ezekielovem videnju.

 

Ljubezen je temelj in osnova edinosti. Cerkev ne živi v polni skupnosti zato, ker se govori, razpravlja in pojasnjuje brez ljubezni. In to je brezplodno! Razdeljenost je usmerjena proti Kristusu. Vsi, ki se imajo za kristjane in ostajajo razdeljeni, prelamljajo zapoved Jezusa Kristusa, ki je dejal: »Ljubite drug drugega.« Soočimo se s tem, da se kristjani, ki ne ljubijo in živijo v svoji slavi, ne bodo nikoli spravili, ker še niso popolnoma dozoreli v Kristusu.

 

Spomnimo se, da je Kristus na zadnji večerji blagoslovil in dvignil kruh ter rekel svojim učencem: »Vzemite in jejte, to je moje telo.« potem je dvignil kelih, izrekel zahvalo, ga podal učencem in rekel: »Pijte iz njega vsi, kajti to je moja kri, kri zaveze, ki se preliva v odpuščanje grehov …«

 

To je Kristusova zapoved in to moramo vsi ubogati. Ali lahko rečemo, da živimo v Kristusu, če ne sklenemo miru in se ne spravimo drug z drugim? Ali ljudje v Cerkvi preživijo en dan brez greha razdeljenosti? Če to vemo, se morajo pastirji in tudi vsi mi odločiti.

 

Na voljo sta dve možnosti. Prva izbira pripada Bogu, prihaja od Boga, in to je: živeti v ljubezni, miru, ponižnosti, spravi in edinosti. Druga izbira pripada Satanu, in to je: sovraštvo, vojna, napuh, neodpuščanje, sebičnost in razdeljenost. Ni se težko odločiti. Toda, ko se odločimo in izberemo Božjo stran in se po njej ravnamo, bomo odgovorni in bomo vsi plačali za vsako ošabno obnašanje, za napuh, predsodek, mržnjo, za pomanjkanje sočutja, za našo hladnost ter za vsako besedo, ki jo bomo izgovorili proti drugemu, za sebičnost, in tako dalje. Kajti, prelamljali bomo Kristusove zapovedi. Tako je to.

 

Na dan sodbe ne bomo mogli reči Bogu, da v našem času ni pokazal usmiljenja, da nam ni razkril svojih načrtov. Ne bomo se mogli pretvarjati, da ga nismo slišali v njegovih klicih ali pa da ga nismo razumeli. Jaz in tudi vi vemo, da nas znamenja časov vse pozivajo k edinosti. Zakaj nekatere ugledne osebe v Cerkvi ne morejo razbrati teh znamenj? Ne moremo prezreti znamenj, ki prihajajo od Svetega Duha. In vendar se to dogaja. To je zato, ker so izgubili občutek za nadnaravno, ker verjamejo samo v naturalizem. To pa je velik greh.

 

Takšno jalovo početje nasprotuje temu, kar je Kristus prosil Očeta, ko je molil »…da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal.«. (Jn, 17,21) Še več, ko ne storimo ničesar, da bi se zedinila Cerkev, in smo tiho, smo kot grobovi na brezkončnem pokopališču.

 

Če vam kdo reče, da ravnate napačno, ko živite duhovno edinost ali medsebojni odnos, tako kot danes in te dni, bi ga morali vi vprašati: »Zakaj preskušaš Boga, ko siliš pastirje, da ostajajo razdeljeni? Če me sprašuješ o dejanju pomiritve in ljubezni, moraš vedeti, da sledim Kristusovi zapovedu. Kaj je zate bolje: ali da slediš zapovedi Jezusa Kristusa ali da ga ne ubogaš? Ali je greh ljubiti in se spraviti drug z drugim? Očitno ne! Greh je ravno v prelamljanju in zavračanju zapovedi našega Gospoda in poziva k edinosti. Tvoj greh razdeljenosti je uničil del cerkve in povzročil opustošenje zunaj nje, in ti to veš. Kako naj bo Kristusovo telo prepoznavno v nas, če ostajamo razdeljeni? Kako naj svet veruje, da je Oče poslal Sina? Jaz sem se odločil, da ne bom razpršen in raztrgan zaradi njihove sebičnosti, duha napuha, predsodkov, osebnih interesov, temveč bom poslušen Gospodovi zapovedi, da bom ostal v Njem, kajti s pomočjo Svetega Duha sem zaznal znamenja časov, ki nas pozivajo k edinosti, k zbiranju okoli enega oltarja … Hočem biti popolna podoba edinosti, ki blagohotno privablja vsakogar k resničnem življenju v Bogu. Rad bi prebival v Sveti Trojici.

 

In ko boste, prijatelji moji, izgovorili te besede, boste videli reakcijo tistih, ki zadržujejo edinost in, ki posedujejo ključe nebeškega kraljestva. Ne vstopijo niti sami, niti drugim ne pustijo vstopiti. Enaki so nekdanjim oblastnikom, starcem in pismoukom, velikemu duhovniku Hanu, Kajfi, Jonatanu, Aleksandru in vsem članom velikoduhovniških zborov, ki so preganjali Petra in Janeza, in so govorili drug drugemu: »Da pa se glas o tem ne bi še bolj raznesel med ljudstvom, jima bomo zabičali, da ne smeta pred nikomer več govoriti o tem imenu.« (Apd, 4,17)

 

Danes je naša odgovornost enaka odgovornosti Petra in Janeza, ki sta rekla: »Presodite, kaj je bolj pravično pred Bogom: poslušati vas ali Boga? Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala.« (Apd, 4,19) In drugje, ko je Peter s svojimi učenci dejal velikemu duhovniki: »Bogu se je treba pokoravati bolj kot ljudem.« (Apd 5,29)

 

In vprašaj ga dalje: »Kdo od naju greši? Tisti, ki se je pomiril s svojimi brati, ki deli z njimi en kelih in en kruh ter sledi Kristusovim zapovedim, ali tisi, ki se ni spravil in vzdržuje razdeljenost? Ki bruha strup na svojega brata in tako podpira Ločevalca? Ali je Kristus Bog razdeljenosti ali edinosti? Jaz namreč verjamem, da sem na pravi strani, ker sem izbral spravo, ki jo oznanja evangelij. Dvomim, da grešim ali kršim ali škodujem Kristusovemu mističnemu Telesu ali, da delam moralno škodo vernim. Nasprotno, pomirjen sem s svojimi brati, v ponižnosti in ljubezni živim duhovno edinost, za katero naš Gospod prosi že stoletja.«

 

To morate povedati.

 

 

Gospod je dejal v sporočilu: »Dvigni svoj glas v moji hiši in vprašaj pastirje: 'Ali je kdo pripravljen delati z gorečnostjo in ljubeznijo, da bi obnovil to razmajano Hišo? Ali je kdo v njej, ki je voljan braniti to Hišo? Ali je kdo, ki razume, o čem govorim? Ali je kdo v Gospodovi Hiši, ki je pripravljen širiti Božje kraljestvo? (20.10.1998)

 

Prosimo Gospoda, naj nam pošlje svojega Svetega Duha, ki je izvir krščanske edinosti, da razsvetli vse tiste, ki še vedno nasprotujejo poti k edinosti.

 

Prositi moramo Svetega Duha, da nas opogumi in nam podeli Duha moči, da bi mogli goreče in vneto nadaljevati z izvrševanjem Božje volje, da ne bi nikoli izgubili poguma ali se utrudili zaradi hudobnih napadov tistih, ki ne poslušajo klicev Svetega Duha, naj bomo eno. Kristus pravi v sporočilu: »Lahko bi izrekel eno samo besedo na njihovih srečanjih in z njo združil svojo Cerkev. A nebeška slava mi bo podarjena od ubogih, slabotnih in tistih, ki jih zaničujejo.« (13.10.1991)

 

Zato se pridružujem vsem kontemplativnim bralcem „Resničnega življenja v Bogu“ v uboštvu, slabotnosti in v zaničevanosti s strani učenih in modrih, in prosim odgovorne v Cerkvi, da ustavijo medsebojna prerekanja zaradi Kristusove ljubezni, neiskrenost in brezbrižnost do edinosti. Naj dovolijo Svetemu Duhu, da jih vodi, naj poslušajo vzdihe Duha, ki nas prosi, nam zapoveduje, da se združimo ob enem oltarju, delimo med seboj en kelih in en kruh ter skupaj enoglasno oznanjamo, da je en Gospod, ena vera, en krst in en Bog, ki je Oče vseh, nad vsemi po vseh in v vseh.

 

 

                                                                                  Vassula Ryden